Крок до знищення монополії "Газпрому": Росія спростила експорт газу морем

    газпром,миллер

    Російська Держдума ухвалила у другому та третьому читаннях закон, який дозволяє експорт зрідженого природного газу (LNG) без прив’язки до наявності у компаній-експортерів газових родовищ.

    Після підписання закону, експорт російського газу за кордон дозволять компаніям, що реалізують LNG-проєкти потужністю понад 20 тонн на годину і контролюють компанії, що мають право на експорт скрапленого газу, пише російський "Коммерсант".

    Відповідні зміни вносяться до російського закону "Про експорт газу". У другому читанні документ доповнили поправками, які виключили статті чинного закону, які передбачають, що ліцензії на здійснення виключного права на експорт газу видаються лише "Газпрому" та його "дочкам".

    Зараз експортувати газ дозволено лише компаніям, які володіють газовими родовищами, у ліцензії яких вказано саме виробництво LNG.

    Читайте також: Третій за півтора роки топменеджер російського "Лукойлу" помер за загадкових обставин

    Проти ухвалення цього закону виступав "Газпром". Російський газовий монополіст, який має менше можливостей для експорту скрапленого газу, застерігав, що запропоновані зміни дозволять компаніям використовувати не лише власні родовища, погоджені державою для експорту LNG, а й будь-яку ресурсну базу. Таким чином, у російських компаній з’явиться можливість значно збільшити експорт газу морем у формі LNG, що може зашкодити постачанню газу на внутрішній ринок Росії.

    Однак у Міненерго Росії заявили, що відомство не бачить загроз конкуренції LNG та трубопровідного газу після ухвалення поправок.

    Автор: Михайло Орлюк