Країни Євросоюзу не можуть домовитися про заборону трубопровідного газу з РФ,

    газ,євросоюз

    Європейський Союз навряд чи внесе поправки до свого 11-го пакету санкцій проти Росії, щоб остаточно закрити газопроводи, які не працюють після вторгнення в Україну.

    Хоча, як пише Politico із посиланням на дипломатів, це питання обговорюватиметься на майбутньому саміті "Великої сімки".

    Згідно з проєктом висновків, G7, саміт якого відбудеться в Японії, обмірковує захід, який заборонить таким країнам, як Німеччина та Польща, відновлювати імпорт природного газу з Росії.

    Але з цим мають погодитися члени "Великої сімки", такі як Німеччина та Італія, які ще мають трубопроводи, що ведуть до Росії, навіть якщо газ, що проходить через них, впав майже до нуля.

    "З того, що я чув, дуже малоймовірно, що це пройде. Занадто великий опір з боку країн, залежних від залишків газу. 11-й пакет санкцій майже готовий, і запровадження цього величезного заходу зараз не спрацює", – сказав один із дипломатів з країни ЄС.

    До повномасштабного вторгнення в Україну Росія постачала понад 40% газу, що імпортується в ЄС. За даними дослідницького центру Bruegel, цей показник зараз впав до менше ніж 8%.

    На двох найбільших довоєнних маршрутах, підводному газопроводі "Північний потік" до Німеччини та газопроводі "Ямал", що проходить через Польщу, потоки впали до нуля. Транзит трубопроводами, що проходять через Україну, становить близько чверті довоєнного рівня, і тільки трубопровід "Турецький потік" через Чорне море працює на рівні, аналогічному тому, що був до вторгнення.

    Раніше повідомлялося, що Європейський Союз запропонував у межах одинадцятого пакету санкцій офіційно припинити транспортування російської нафти трубопроводом "Дружба" до Німеччини та Польщі.