Спрощено процедуру ввезення в Україну гуманітарної допомоги

    допомога,гуманітарна,швейцарія,гумдопомога

    Верховна Рада спростила порядок ввезення в Україну, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

    Ухвалення відповідного законопроєкту №9111 (про внесення змін до законів "Про гуманітарну допомогу" та "Про благодійну діяльність та благодійні організації") загалом підтримали 268 народних депутатів на пленарному засіданні 8 листопада, передає Інтерфакс-Україна.

    Парламент на законодавчому рівні закріпив правочини Кабінету міністрів України щодо встановлення спрощеного порядку визнання товарів гуманітарною допомогою (у тому числі за декларативним принципом), її обліку та реєстрації.

    Так, згідно із законопроєктом, медичні вироби та ліки, визначені Міністерством охорони здоров’я, визнаються гумадопомогою незалежно від терміну придатності вантажу за декларативним принципом без вимог прийняття спеціального рішення уповноваженими державними органами.

    Передбачається створення правових підстав для розширення переліку одержувачів та набувачів гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану.

    Водночас, народні депутати врегулювали питання правового статусу транспортних засобів, які визнаються гуманітарною допомогою. При цьому транспортні засоби, які надходять до України під час війни, звільняються від оподаткування.

    Це стосується і автомобілів, призначених для перевезення більше восьми осіб та осіб із інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, що передаються установам соціального захисту населення, охорони здоров’я, громадським організаціям осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариству Червоного Хреста України, а також установам , що входять до системи "Інваспорт".

    Крім того, законопроєкт містить положення щодо удосконалення порядку надання гуманітарної допомоги іноземним державам.

    Відповідно до запропонованого порядку, рішення про надання гумдопомоги ухвалює президент України. Гуманітарна допомога може надаватися в натуральній або грошовій формі, через надання послуг або виконання робіт, зокрема залучення сил цивільного захисту або служби медицини катастроф.

    При цьому митне оформлення та пропуск товарів як гуманітарної допомоги іншим державам пропонується здійснювати шляхом подання митної декларації за формою єдиного адміністративного документа без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Автор: Галина Ялівець