Фонд держмайна виставив на продаж архітектурну пам’ятку в центрі Києва поруч із забудовою Вавриша та Ісаєнка

    ермітаж

    Фонд державного майна (ФДМУ) виставив на приватизацію пам’ятник історії та культури місцевого значення готель "Ермітаж", розташований у центрі Києва.

    Як повідомляється у системі "Prozorro.Продажі", аукціон з продажу будівлі відбудеться 25 травня, стартова ціна активу складає 21,21 млн₴

    Лот складається із двох споруд, розташованих по вулиці Богдана Хмельницького, 26. Перша будівля – фасадний п’ятиповерховий будинок загальною площею 3165,8 кв. м, друга – будинок у дворі загальною площею 1963,3 кв. м.

    Переможець аукціону у місячний строк після реєстрації права власності на об’єкт приватизації зобов’язаний звернутися до відповідного органу культурної спадщини та укласти охоронний договір.

    Зауважимо, що будівля знаходиться впритул до майданчика, на якому минулого року розпочався демонтаж комплексу будівель "Київпроекту". На його місці компанії Perfect Group нардепа від наразі забороненої в Україні ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка та Saga Development ексчиновника КМДА Андрія Вавриша планують збудувати житлову висотку та офіси. Один із сусідніх історичних будинків вже викуплений забудовниками та інтегрований до нового комплексу, свідчать рендери не сайті проєкту.

    Готель "Ермітаж" був побудований в 1902-1904 роках. за проектом київського архітектора Андрія Фердинанда Крауса — автора багатьох будівель, збудованих у столиці на той час. У вказаному будинку розташовувався один із найкращих готелів міста – "Ермітаж". Власником будинку був мільйонер та виробник цегли Яків Бернар. Торцевий мур у 1960-х був прикрашений мозаїчним панно "Українська пісня" авторства Степана Кириченка.

    Вказані споруди мають охоронний статус. У 1998 році їх було внесено до переліку пам’яток історії та культури місцевого значення.