Нацбанк підвищив вимоги до резервів банків за депозитами з достроковим зняттям коштів

    депозит

    Національний банк України (НБУ) зобов’язав банки у бухгалтерському обліку прирівняти строкові депозити з правом дострокового розірвання із безстроковими вкладами до запитання.

    Про це йдеться у надісланому НБУ банкам листі №P/31-0006/38262 від 1 червня за підписом заступника голови Нацбанку Сергія Ніколайчука, повідомляє Інтерфакс-Україна.

    "Якщо умовами договору вкладу (депозиту), розміщеного на визначений строк, передбачено … дострокове розірвання договору, то такі строкові вклади (депозити) мають відображатися у бухгалтерському обліку за відповідними балансовими рахунками на обліку коштів на вимогу", – йдеться у листі.

    Ймовірно, це вимагатиме доформування обов’язкових резервів за строковими депозитами, які передбачають можливість розірвання до завершення строку.

    Зараз за депозитами у гривні на строк від 93 днів норматив обов’язкового резервування дорівнює нулю, у валюті – 10%, тоді як за вкладами до запитання або коротшими терміновими вкладами – відповідно 20% та 30%.

    Крім того, від обсягу строкових вкладів від 93 днів залежить обсяг 3-міс. депозитних сертифікатів, які банк може придбати у Нацбанку під 25% річних, тоді як ставка за сертифікатами овернайт складає 20% річних.

    Читайте також: Нацбанк розширив перелік облігацій для формування резервів банків

    Як повідомлялося, у січні голова правління НБУ Андрій Пишний називав підвищення банками ставок за строковими депозитами "принциповою метою".

    Для цього з 11 січня Нацбанк підвищив норматив обов’язкового резервування за поточними рахунками (депозитами до запитання) у гривні та в іноземній валюті на 5 в.п. – відповідно до 5% та 15%. Водночас НБУ дозволив банкам покривати до 50% від загального обсягу обов’язкових резервів за рахунок бенчмарк-ОВДП.

    Крім того, з 11 лютого нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних і фізичних осіб підвищено ще на 5 відсоткових пунктів. Так, з 5% до 10% зросли нормативи резервування за такими коштами у національній валюті та з 15% до 20% – в іноземній валюті.

    Додатково з 11 березня підвищені на 10 відсоткових пунктів нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб як в національній, так і в іноземній валютах.