“Скарбниця Вишгородської землі”: у Вишгороді відкрили виставку монет

    “Скарбниця Вишгородської землі”: у Вишгороді відкрили виставку монет

    В Історичному музеї Комунального закладу Київської обласної ради "Вишгородський історико-культурний заповідник" відкрито виставку “Скарбниця Вишгородської землі”

    Об этом сообщает Дедал

    Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" на пресслужбу Київської обласної ради.

    Виставка “Скарбниця Вишгородської землі” триватиме до 13 травня.

    В експозиції представлений скарб з монетами XVII ст., знайдений у 1998 році у м.Вишгород місцевим жителем М.Г. Брігінським під час господарських робіт.

    Скарб налічує 550 монет. Переважно – це мідні соліди, денарії, драйпелькери, півтораки, боратинки, грош. Монети польської та литовської чеканки. Є й мідні монети шелягів чи солідів, які карбували 1659-1668 роках на монетних дворах Польщі і великого князівства Литовського, які у народі прозвали "боратинками".

    Аверси польської та литовської боратинок мають однаковий дизайн – на ньому розміщений портрет короля Речі Посполитої Яна ІІ Казимира Вази. На реверсі польської боратинки – герб Королівства Польського. Литовської – герб Великого князівства Литовського. Через нестачу розмінної монети боратинки були в обігу до другої половини ХVII ст. та офіційно виведені під час грошової реформи.

    Півтораки стали чи не найбільш вживаним номіналом в Україні в XVII ст. Найбільш динамічним періодом карбування монет в Речі Посполитій є час правління Сигізмунда ІІІ ВАЗИ — короля Польщі, Литви(1587-1632) та Швеції (1592- 1599). У грошовому обігу з’являються нові монетні двори, які випускають срібні та мідні монети. Вони були найбільш авторитетними монетами українського грошового ринку XVII ст. Ними сплачували борги, викупляли полонених, укладали важливі торгівельні угоди.

    Нагадаємо, що у Фастівському краєзнавчому музеї триває виставка "Містика квітів".

    Источник: Москов пост