Чеська RegioJet хоче запустити пряме залізничне сполучення між Києвом, Берліном та Ганновером

    regiojet

    Чеська компанія RegioJet – найбільший приватний залізничний перевізник Центральної Європи – планує наступного року спільно з "Укрзалізницею" запустити прямі рейси з Києва до Берліна та Ганновера.

    Про це повідомив засновник RegioJet Радім Янчура, передає Forbes.

    "У 2024-му плануємо в партнерстві з "Укрзалізницею" запустити рейси Київ – Берлін, а також Київ – Ганновер через Лейпциг і Дрезден", – зазначив він в інтерв’ю виданню.

    Поїзд із Києва до Берліна курсував до 2012-го. Але німецька залізниця, за словами Янчури, виставила "Укрзалізниці" комерційні умови, які збільшили вартість проїзду потягу територією Німеччини. Це зробило маршрут збитковим, і рейс був закритий.

    Зараз потяг RegioJet приїздить до польського Перемишля, де пасажири пересідають з потягу "Укрзалізниці". Щоденне завантаження – від 300 до 500 пасажирів.

    У планах RegioJet на 2023 рік – додати ще один потяг і збільшити завантаженість до 800 пасажирів. Компанія планує запустити новий рейс Прага – Чоп та отримати можливість заїзду власних поїздів до станції Мостиська-2 у Львівській області.

    Також у планах – інвестувати в українську залізницю – електрифікувати ділянку Чоп – Мукачево та побудувати пасажирську платформу й пішохідний міст на станції Мостиська-2.

    Компанія робить ставку на жителів малих міст, а не на населення великих міст з добре розвиненими аеропортами.

    "Для жителів невеликих населених пунктів може бути набагато вигідніше і простіше сісти на потяг і за день приїхати в Прагу, ніж спочатку їхати в Київ, а звідти летіти літаком", – каже Янчура.

    RegioJet – це другий за величиною автобусний перевізник у Європі після Flixbus та найбільший приватний залізничний пасажирський перевізник у Центральній Європі. Компанія має ліцензії на роботу в Чехії, Словаччині, Німеччині, Австрії і Польщі. Торік RegioJet перевіз 11 млн пасажирів.

    Компанія планували розпочати рейси в Україну в червні 2022-го, але через повномасштабне російське вторгнення довелося прискоритися. Рейси розпочали на півроку раніше – в лютому. "Тоді наша головна мета була – забезпечення евакуації українців та доставка гуманітарної допомоги", – каже власник RegioJet Янчура.

    Україна наразі займає 1% у бізнесі RegioJet. До кінця 2024-го компанія планує суттєво збільшити частку українського напрямку, пасажиропотік має зрости втричі – до 500 тис. пасажирів на рік.